• Zuid-Afrika-slider.jpg

  

Geschiedenis

De geschiedenis van Zuid-Afrika gaat terug tot 1652, toen Jan van Riebeeck in opdracht van de V. O.C. een tuin ging aanleggen op de Kaap de Goede Hoop met als doel de koopvaardijvloot op hun lange tochten naar Indië te voorzien van vers fruit en groente. Zo probeerde men de gevreesde scheurbuik te lijf te gaan. Ook wijn had een goede invloed op de gezondheid van de scheepsbemanningen. Daarom plantte van Riebeeck in 1655 de eerste wijnstokken op het Zuid-Afrikaanse land.

Tussen 1688 en 1690 vestigden zich Franse Hugenoten in de districten Franschhoek, Paarl, Drakenstein en Stellenbosch. De wegens geloofsvervolging uit Frankrijk gevluchte Hugenoten zijn verantwoordelijk voor een sterke uitbreiding van de wijnbouw en voor de bloei van de wijnindustrie.

In de 18de eeuw kende de Kaap zowel voor- als tegenspoed.

In 1886 trof de phylloxera de wijngaarden en vele hectaren met wijnstokken werden vernietigd.

Pas na de oprichting in 1918 van de Kooperatleve Wijnbouwers Vereniging (KWV) herstelde de wijnindustrie zich geleidelijk en werd de basis gelegd voor het huidige succes.

De Streek

Omgeven door de Atlantische en de Indische Oceaan en In het binnenland door bergketens beschut, ligt één van de mooiste wijngebieden van de wereld, Kaap de Goede Hoop. Over een lengte van 800 km liggen 118.000 hectaren aan wijngaarden verspreid. De wijnbouw wordt bedreven op gevarieerde steenformaties van kiezels, zandsteen, graniet, grind tot en met leem en kalkafzettingen.

De wijngaarden bevinden zich in valleien, op hellingen en de laatste jaren zelfs op enkele honderden

meters hoogte om te kunnen profiteren van de verscheidene microklimaten en de koelte die het bergachtige land te bieden heeft. De wijnstreken van de Kaap liggen tussen de 310 en 34o zuiderbreedte, op dezelfde afstand van de evenaar als de landen rond de Middellandse Zee.

Klimaat

Op de zuidwest Kaap gaan de Atlantische en de Indische Oceaan in elkaar over en wordt de temperatuur getemperd door een koude Golfstroom die vanaf de Zuidpool langs het westen van Afrika trekt. Hierdoor ontstaat in de Kaap een typisch Mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters, die bijna geheel vorstvrij zijn. Tijdens de winterperiode, van mei tot augustus, valt er afhankelijk van de ligging van de wijnstreken tussen de 450 mm en 1.000 mm regen.

Druivenrassen

Witte variëteiten: chenin blanc/steen, colombar(d), chardonnay, sauvignon blanc,

cape riesling/crouchen blanc, semillon, muscat d'alexandrie/hanepoot, riesling

Blauwe variëteiten

cabernet sauvignon, shirazlsyrah, merlot, pinotage, pinot noir, cinsaut, ruby cabernet (cabernet sauvignon x carignan), cabernet franc

(Met dank aan Michel van Tuil: "Opstap naar de wijn")

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch