• Portugal-slider.jpg

  

Wijnbouw in Portugal

De export van Portugese wijnen is sinds de toetreding van Portugal tot de EU gegroeid. Er is sinds de jaren '80 heel wat veranderd op vlak van wetgeving, toegepaste technologie en verbouwingsmethoden, wat resulteert in een steeds verbeterende kwaliteit. Portugal biedt wijnen uit een lange wijntraditie, gemaakt van inheemse druivenrassen en met toepassing van moderne technieken. In Portugal is circa 250.000 ha wijngebied. Qua wijnproductie staat Portugal op de zevende plaats in Europa. De wijngaarden zijn verspreid over het hele land. In 1985 werden er 55 afgebakende gebieden vastgelegd, waarvan 31 met een D.O.C. statuut.

 

Classificatie

De classificatie van de wijnen is als volgt (van laag naar hoog):
Vinho de Mesa, bij ons bekend als tafelwijn, is dit de simpelste kwalificatie.
Vinho Regional, meer bekend als landwijn, waarbij de wijn moet voldoen aan criteria zoals een minimum alcohol-percentage, maximale opbrengst per hectare enz. Dit verschilt per regio.
DOC ofwel Denominaçao de Origem Controlada, de allerhoogste kwaliteitsaanduiding in Portugal. Er zijn 31 van dit soort DOC's. Hier gelden buitengewoon strenge regels.

 

Quinta de Gomariz

Quinta de Gomariz ligt in de Vale do Ave subregio, het hart van de Vinho Verde, tussen de steden Porto en Braga. Onze wijngaarden (ongeveer 17 hectare) hebben uitstekende eigenschappen voor de productie wijnen met een hoge kwaliteit: een vruchtbare bodem en een onbeschutte ligging.

Vinho Verde betekent, "groene wijn" echter niet vanwege de kleur, doch vanwege het feit dat het jonge wijnen zijn, ideaal voor de bbq, terras of veelal bij vis, schaal- en schelpdieren. De wijnen zijn alle heel licht mousserend.

 

 

 

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch