• Nederland-slider.jpg

  

Een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland

Er wordt aangenomen dat er al sinds de Romeinse tijd druiven verbouwd worden in Nederland. De oudste officiële vermelding van wijnbouw in Nederland stamt echter pas uit 968. De laatste wijngaard rond Maastricht legde rond 1946 het loodje. Sinds het begin van de jaren 70 van de twintigste eeuw is er een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland waar te nemen.

 

Wijngaarden in Nederland

Er zijn ongeveer 130 commerciële wijngaarden in Nederland die samen een oppervlakte hebben van zo'n 260 hectare. Zijn vooral te vinden in Limburg en Gelderland, maar ook in Noord-Brabant, Zeeland, Noord-Holland, Overijssel, Drenthe en zelfs in Groningen en Friesland. De totale productie bedraagt meer dan een 1 miljoen liter rode en witte wijn.

 

Druivenrassen

In Nederland is het klimaat voor traditionele druivenrassen, zoals Merlot en Cabernet Sauvignon niet gunstig. Dus is het noodzakelijk om druivenrassen aan te planten die een betere productie geven in een kouder klimaat. In Nederland worden zowel klassieke, oudere rassen, zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Müller-Thurgau, als nieuwere schimmeltolerante rassen, zoals Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin, Monarch, Solaris, De Baron, Souvigner Gris, Acolon, Riesel, Cabernet Blanc en Johanniter aangeplant.

 

Wijnkeuring

De nationale wijnkeuring wordt sinds 2003 georganiseerd door Stichting Wijninstituut Nederland in samenwerking met het Wijngaardeniersgilde en het Productschap Wijn. De Nederlandse wijnen worden gekeurd aan de hand van het internationale keuringssysteem van het O.I.V. (Organisation International de la Vigne et du Vin). In 2010 werden voor het eerst vier gouden medailles uitgedeeld. Naast de medailles wordt een WINkeurzegel toegekend dat is bedoeld om aan de consument te laten zien welke Nederlandse wijnen goed zijn.

 

Schijndel, Noord Brabant

In 2010 is men bij de Wijngaard Winery & Herbs in Schijndel gestart met de voorbereidingen; het klaarmaken van de bodem van de wijngaard. In het voorjaar van 2012 is de wijngaard uitgezet in de vorm van het Labyrint van Chartres. Totaal 845 stokken op een oppervlakte van 3000 m2. Men heeft gekozen voor minder ziektegevoelige rassen die een goede groeikracht hebben. Hoofdrassen rood zijn: Regent, Rondo, Marchal Foch. Witte rassen: Pallentina (Muskaatdruif), Phoenix, Johanitter, Solaris en Serval Blanc, Aurore en Bianca.

 

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch