• Italie-slider.jpg

  

Wijn produceren en exporteren

Italië is een van de belangrijkste wijnproducerende en -exporterende landen van de wereld. Slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, is Italiaans. Doordat het land verschillende klimaten kent, koeler en continentaler in het noorden, en warmer in het zuiden, zijn er grote verschillen tussen de wijnbouw van diverse regio's.

 

Classificatie

De wijnclassificatie van Italië is gebaseerd op die van Frankrijk. De markering DOC staat sinds 1963 wettelijk voor Denominazione di Origine Controllata, en garandeert een bepaalde kwaliteit. Nog hogere eisen qua kwaliteit worden gesteld aan wijnen die worden aangeduid met DOCG, (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, sinds 1992 wettelijk ingevoerd als wijnkwalificatie). Voor DOCG is er een speciale verzegeling van de flessen. Verder kan Italiaanse wijn ook als vino da tavola (tafelwijn) of Indicazione Geografica Tipica (IGT, kenmerkende geografische aanduiding) worden gekenmerkt, kwalificaties die verder geen kwaliteitseis hoeven te impliceren.

 

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna ligt tussen het Gardameer en Genua.
De wijngebieden in de noordelijke provincies van Italië liggen in een kom omsloten door bergketens, behalve in het oosten waar een opening is naar de Adriatische Zee. De Dolomieten en de Alpen bieden bescherming tegen de kou uit het noorden; de Apennijnen vormen de zuidgrens. Centraal in dit gebied ligt een grote vlakte met de rivier de Po. Vanuit het zuidoosten kan ongehinderd warme lucht binnenstromen. Hierdoor profiteert de wijnbouw van zachte winters, voldoende regen en soms subtropische warmtr.

 

Puglia

De wijnbouw in Puglia gaat terug tot de Oude Grieken toen de regio deel uitmaakte van Magna Graecia. De geschiedenis van Terre di Sava is recenter en begon in 2008 toen enkele gepassioneerde wijnbouwers hun krachten bundelden om het beste te halen uit hun oude wijnstokken en het fantastische terroir. Vandaag koppelen ze traditie aan moderne vinificatietechnieken met de bedoeling een heerlijk gamma wijnen op de markt te brengen tegen eerlijke prijzen. De wijn wordt geproduceerd op het platteland bij Sava in het noorden van het Salentijns schiereiland (hak van de laars. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. Het klimaat wordt gekarakteriseerd door hoge temperaturen en weinig regen.

 

 

 

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch