• Frankrijk-slider.jpg

  

De eerste wijnbouw

De eerste wijnbouw in Frankrijk is te danken aan Griekse kolonisten uit Klein-Azië die in de 6e eeuw v. Chr. de handelsnederzetting Massilia (Marseille) stichtten en er ook enkele wijngaarden aanlegden. De wijnbouwcultuur van Noord-Frankrijk en andere delen van Midden- en Noordwest-Europa werd door de Romeinen ontwikkeld. Tegenwoordig is Europa veruit het belangrijkste wijncontinent en Frankrijk het land met de meeste productie.

 

Classificatie

Frankrijk kent al lang een systeem waarbij een wettelijk beschermde naam wordt toegestaan als wordt voldaan aan verschillende voorwaarden als wijngebied, wijnstokken die gebruikt worden en eventueel in welke verhouding, maximale opbrengst per hectare en alcoholpercentage. De beste kwaliteit is Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) en Vins Délimités de Qualité Supérieure (VDQS, thans niet meer in gebruik) zijn beter dan Vins de Pays.

 

Elzas (Alsace)

De Elzas (Alsace) is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, gelegen tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse. Hogerop bevinden zich nog twee kleinere deelgebieden.
De Elzas kent een enorme variatie aan bodemtypes die om de paar kilometer kunnen wisselen. Je treft er zowel kalk, leisteen, mergel, graniet als vulkaanbodem. Het gebied wordt door de Vogezen beschut tegen neerslag en koelte uit het noorden en westen. Het is er daarom relatief, gezien de noordelijke ligging, warm en droog.
In de Elzas worden vooral stille witte wijnen gemaakt alhoewel het percentage mousserende wijn, de zogenaamde Crémant d' Alsace, gestaag toeneemt. Er wordt ook een klein percentage rode wijn geproduceerd. Gewurztraminer, Riesling, Muscat en Pinot gris en sinds 2006 de Sylvaner, zijn de zogenaamde edele druivenrassen van de Elzas en geven wijnen die tot de beste van de Elzas gerekend worden.

 

Val de Loire (Loirevallei)

De Loire loopt van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. De rivier ontspringt ten zuiden van de stad Saint-Etienne in het Massif Central: een gebergte in het zuidoosten van Frankrijk. Er komen verschillende zijrivieren in de Loire uit, waaronder Cher, Indre, Vienne en Loir. De Loire is een veelzijdig wijngebied. Er is geen ander gebied met zoveel witte kwaliteitswijnen met een beschermde herkomst. Het is ook na Champagne de grootste leverancier van Crémants en de tweede producent van roséwijnen na de Provence.
De wijnproductie in het Loiregebied is voor het grootste gedeelte in handen van families: er zijn 13.000 zelfstandige wijnboeren. Ongeveer 11.000 daarvan bezitten minder dan 10 hectare grond. Er zijn vijftien coöperaties en veertig geregistreerde handelaren (négociants). Belangrijkste blauwe druivenrassen zijn: Cabernet Franc (Breton), Cabernet Sauvignon, Gamay noir à jus blanc, Pinot noir. Wit: Chenin blanc (Pineau de la Loire), Sauvignon, Muscadet (Melon de Bourgogne).

 

Coteaux du Languedoc

De Coteaux van de Languedoc, wijngaarden die op de heuvels en tegen de hellingen zijn gedrapeerd, liggen tussen Montpellier en Narbonne, Dit grote gebied, hemelsbreed 120 km, bestaat uit een aantal zones, terroirs en subdistricten. Naast de gewone regionale Appellation Contrölée Coteaux du Languedoc, is er sprake van een groep her en der verspreide dorpen met de Appellation Contrölée Coteaux du Languedoc + gemeentenaam. Op een enkele na zijn het rode wijnen. Degenen die hier voor in aanmerking komen zijn: Cabrières, Saint-Christol, La Méjanelle, Montpeyroux, Saint-Drézeray, Vérargues, Saint-Georges-d'Orques, Saint-Saturnin, Pic-Saint-Loup en Quatourze. Over het algemeen genomen zijn deze rode wijnen behoorlijk alcoholrijk, stevig van structuur; tanninerijk en vol van smaak. Vanaf het oogstjaar 2007 mogen de wijnen uit de afzonderliike streken van de Languedoc en de Roussil' lon ook op de markt worden gebracht ats AOC Coteaux du Languedoc. Bijvoorbeeld een AC Corbières of een AC Cötes du Roussillon kan ook als AC Coteaux du Languedoc door het leven gaan.

De wijnboeren die Coteaux du Languedoc produceren op het terroir Grès de Montpellier mogen dezebenaming toevoegen aan de naam van hun appellatie. De toegestane druivenrassen zijn Grenache (minstens 20%), Syrah en Mourvèdre. Deze appellatie omvat 3.200 ha verdeeld over 46 gemeenten.

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch