• Duitsland-slider.jpg

  

Harmonie tussen zuur en zoet

De wijnbouw is naar grootte de vierde van wijnproducerende landen in Europa. Ondanks haar noordelijke ligging. Duitsland kent 13 wijnbouwgebieden. Deze liggen allemaal in het zuidwesten en westen van Duitsland op Saale-Unstrut en Sachsen na. Duitse wijnbouwers proberen een harmonie te vinden tussen zuur en zoet in hun wijnen. Door de tamelijk noordelijke ligging, rijpen de druiven traag en wordt er dikwijls laat geoogst.

 

Classificatie

De Duitse wijnwetgeving gaat uit van de rijpheid van de druiven. De wet geeft aan hoe hoog het suikergehalte van de most behoort te zijn om in een bepaalde classificatie te vallen.

De categorieën in oplopende volgorde van kwaliteit zijn:
Landwein (BGA klasse)
Landwein is kwalitatief te vergelijken met de Franse Vins de pays.

(Q)ualitätswein (b)estimmter (A)nbaugebiete ( BOB klasse)
Kwaliteitswijn is afkomstig uit dertien omschreven wijngebieden (Anbaugebiete) en van voorgeschreven druivenrassen. Om in deze klasse te vallen moeten de wijnen onder
andere door een proefpanel op hun kwaliteit worden beoordeeld. Wordt aan de voorwaarden voldaan dan krijgt de betreffende wijn het zogeheten Amtliches Prüfungsnummer (Ap). Dit bestaat uit een code van een aantal cijfers op het etiket en geeft informatie over de wijn.

Prädikatswein (BOB klasse)
Prädikatsweinen zijn kwaliteitswijnen met bijzondere eigenschappen verdeeld over zes categorieën. Ze voldoen aan strenge eisen betreffende druivenrassen, rijpheid van de druiven, elegantie en harmonie van de wijn. In oplopende lijn van rijpheid van de druiven zijn de zes categorieën:
Kabinett
Fijne, harmonieuze wijnen van rijpe druiven
Spätlese
Wijn van volrijpe druiven met een intense smaak en een natuurlijke zoetheid
Auslese
Volle, rijpe wijnen van geselecteerde druiventrossen
Beerenauslese
Wijnen met een volle, fruitige zoete smaak. Mogen alleen komen van druiventrossen die edele rotting hebben ondergaan.
Eiswein
Geproduceerd van druiven die bij het plukken en persen nog bevroren zijn. Unieke wijn, rijk aan druivenaroma's en een mooie balans tussen zoet en zuur
Trockenbeerenauslese
Bereid van overrijpe, volledig door de edele rotting aangetaste rozijnachtige druiven. Goudkleurige wijnen met een zoete honingachtige smaak

BOB staat voor Beschermde Oorsprongs Benaming
BGA staat voor Beschermde Geografische Aanduiding

(Met dank aan Michel van Tuil: "Opstap naar de wijn")

Franken
Franken is een wijnregio van ongeveer 6000 hectare, langs de Main, ten oosten van Frankfurt. Men produceert onder meer forse witte karakterwijnen van de Silvanerdruif. Maar ook een fruitige witte wijn uit Müller-Thurgau/Rivaner. Typisch is het gebruik van de speciale fles, de Bocksbeutel, die inmiddels een handelsmerk is geworden. De bodem bestaat uit zandsteen, leem, kalk en soms wat koper.

Rheinhessen                                                                                                                                                                                                                                                                                 Met ruim 26.000 hectare wijngrond is Rheinhessen het grootste wijnbouwgebied van Duitsland. Het levert ruim een kwart van de Duitse wijnproductie. De beste wijnen komen van de fraai gelegen wijngaarden langs de rivier de Rijn. Op de lössgronden doen de Mütiller-Thurgau en de Silvaner het uitstekend. Op de zware mergelgronden groeit de Riesling, die pittige, krachtige wijnen oplevert. Naast deze witte wijnen komen er uit de streek uitstekende Sekt van individuele wijnboeren (Winzersekt) en lichtkruidige rode wijn van de Spätburgunder. De bekendste wijngemeenten uit de Rheinhessen zijn: Laubenheim, Bodenheim, Nackenheim, Nierstein,Oppenheim, Dienheim en Worms.

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch