• Chili-slider.jpg

  

Chili

Na de komst van de Spaanse veroveraars in de 16de eeuw werden in de tweede helft van dezelfde eeuw wijnstokken in Chili aangeplant. In de loop van de 19de eeuw werden Franse druivenvariteiten in Chili ingevoerd door welvarende landeigenaren, die in Frankrijk onder de indruk waren geraakt van de kwaliteit van de daar gemaakte wijnen. Het gevolg was dat Chileense wijnen werden geëxporteerd naar de Europese en de Zuid-Amerikaanse markt. De eerste tientallen jaren van de 20ste eeuw zat de wijnbouw in een economische crisis, De successen van de Chileense wijnen na 1980 zijn spectaculair. Op dit moment worden de wijnen uit Chili naar vele landen geëxporteerd.

De Streek

Chili, een lang smal land met een lengte van 4300km, ligt aan de westkust van Zuid-Amerika.
Geografische grenzen zoals de Atacama woestijn in het noorden, het Andes gebergte in het oosten, Antartica in het zuiden en de Stille Oceaan in het westen hebben het land altijd beschermd tegen de Phylloxera Vastatrix en andere schimmelziekten. De wijngebieden strekken zich over een lengte van 1400 km uit in het middengedeelte van het land tussen de 27 gr. en 39 gr. zuiderbreedte. Het unieke van het landschap wordt gekenmerkt door vele valleien en rivieren die westwaarts omlaag stromen vanuit de Andes naar de Stille Oceaan.

Het Klimaat

In een land met zo'n enorme lengte zien we veel verschillende klimaten. In het noorden heerst een woestijnklimaat, dat naar het zuiden toe geleidelijk overgaat in een steppeklimaat toto een mediterraan klimaat met neerslag in de wintermaanden en een periode van lange droogte gedurende de lente en de zomer. Tijdens de zomermaanden zakt 's nachts de temperatuur die overdag ruim boven de 300C is met 15 tot 200C. Door de sterke temperatuurdaling ontstaat er een uitstekend evenwicht tussen de intensieve fotosynthese overdag en de goede ontwikkeling van aroma's tijdens de koele nachten.

Classificatie

In 1995 werd een nieuwe wijnwet in gebruik genomen. Deze maakt een onderscheid in regio's en subgebieden. Wordt bij een wijn de gebiedsnaam vermeldt, dan moet de wijn voor minstens 75 0/0 uit dat gebied afkomstig zijn. Staat op het etiket de naam van een wijngoed, dan moet alle wijn daar van afkomstig zijn. De wet erkent verder het gebruik van 21 druivenrassen. Exportwijnen dienen voor minstens 85 0/0 uit het op het etiket vermelde ras te bestaan.

Druivenrassen

Witte variëteiten: Chardonnay, Sauvignon, Riesling, Chenin Blanc, Viognier, Gewűrztraminer, Torrontès.

Blauwe variëteiten: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah/Shiraz, Carmenere, Malbec, Petit Verdot, País, Sangiovese, Zlnfandel.

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch