• Bosnie-Herzegovina_slider.jpg

  

Bosnië-Herzegovina

Bosnië-Herzegovina ligt in het hart van de Balkan. Herzegovina is het meest zuidelijke deel is van het land en als wijnbouwgebied al veel ouder dan men denkt.

  • De oude Grieken hebben er de wijnbouw al meer dan 2500 jaar geleden geïntroduceerd.
  • De Romeinen hebben het verder uitgebreid.
  • De wijnbouwgebieden liggen op nagenoeg dezelfde breedtegraad als Bordeaux.
  • De ondergrond van de wijnbouwgebieden bestaat uit het uiterst mineraalrijke en extreem waterdoorlatende karst gesteente.
  • Het gebied wordt beheerst door een mediteraan klimaat, uitstekend dus voor de wijnbouw.
  • Vóór WO-II werden gigantische hoeveelheden kwaliteitswijn geëxporteerd.
  • Het communistische regime na WO-II en de verwoestende oorlogen in de jaren '90 hebben de export echter tot een minimum terug gebracht, en daarmee ook de bekendheid van de wijnen en wijnhuizen.

Herzegovina is voor de wijnbouw opgedeeld in twee appelaties: Mostarsko Vinogorje (rond de plaatsen Mostar, Citluk en Ljubuski) en Trebinjsko Vinogorje (rond de plaats Trebinje), welke tesamen zo'n 6000 hectare wijngaarden bevatten.De wijnbouw in Herzegovina is modern maar vaak gecombineerd met eeuwenoude tradities. Vrijwel alle wijnhuizen voldoen nu aan de allerlaatste HACCP eisen.

 

Streken

De wijnbouwgebieden liggen op nagenoeg dezelfde breedtegraad als Bordeaux in Frankrijk.

Wijnregio: Mostarsko Vinogorje. Het Brotnja plateau met zijn mineraalrijke karstbodem, onderaardse waterwegen en mediterrane klimaat (het gebied ligt hemelsbreed 20 km van de Adriatische Zee en heeft meer dan 2350 zonuren per jaar), is het uitermate geschikt voor wijnbouw.

Wijnregio: Mostarsko Vinogorje. De karstische ondergrond en het mediterrane klimaat met hete zomers, zachte winters en voldoende neerslag in het voorjaar zorgen voor uitstekende omstandigheden voor de wijnbouw.

© ESAR Wijnen 2013

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch