• Argentinie-slider.jpg

  

Argentinië

Argentinië met een oppervlakte aan wijn- gaarden van 200.000 ha is het vijfde wijn-producerende land van de wereld

Geschiedenis

In 1556 reisde de priester luan Cidrón vanuit Chili over de Andes naar Argentinië en plantte de eerste wijngaard aan en maakte wijn die uitsluitend voor de mis was  bedoeld. Aan het eind van de 19de eeuw kwamen er tijdens de aanleg van de spoorlijn Buenos Aires naar Mendoza duizenden immigranten uit Italië, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje. Zij zorgen voor een verdere uitbouw van de wijncultuur.

De streek

Argentinië ligt tussen de 21e en 55e breedtegraad op het zuidelijk halfrond en heeft een oppervlakte van 3.7 miljoen vierkante kilometer. Het land telt 32 miljoen inwoners, waarvan 12 miljoen in de hoofdstad Buenoa Aires leven. De afstand tussen de noord- en de zuidgrens bedraagt 3460 km en de breedte 1580 km. De westkant wordt gevormd door het Andes gebergte..

Het klimaat

De wijngaarden liggen tussen 25e (Salta) en 39e graad (Rio Negro) zuiderbreedte met een enorme variatie aan micro- klimaten. De temperatuur tussen dag en nacht kan wel 15 graden schelen, dit is heel belangrijk voor het behoud van de fruitaroma's in de druiven. Doordat er gemiddeld maar twintig bewolkte en regenachtige dagen zijn, kan de zon voor volledig rijpe druiven zorgen. Door de weinige regenval, 150 tot 400 mm per jaar, is irrigatie noodzakelijk.

Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van het smeltwater van de Andes.

Home     Wijnmarkt     Wijnboeren     Sponsors     Contact

Internationale Wijnmarkt Heeswijk, sfeervol en Bourgondisch